Rauhallista joulua!

Sain vuoteni pulkkaan, kun posti toi väitöskirjan esitarkastuslausunnot. Pääsen väittelemään helmikuun lopussa, jos ehdin heti alkuvuodesta tehdä tarkastajien ehdottamat muutokset. Katsotaan, mitä tässä ehtii.
Isäni on haudattu Tampereelle. Liian pitkä matka lähteä jouluaattona viemään kynttilää haudalle. Eräänä jouluna vein kynttilän summamutikassa jollekin Hietaniemen hautausmaan haudalle, ja kun raapaisin pimeässä tulitikun, näin että hautakivessa luki jonkun presidentin nimi, en enää muista kenen. Kivi oli komea.
Kun isä oli kuollut, näin kerran unta, että hän soitti minulle. No terve, isä sanoi ja rykäisi, rupesin tässä soittelemaan kun tuli niin äkkilähtö. No millaista siellä on, kysyin. Yksinäistähän täällä, vastasi isä. Siihen puhelu katkesi.
Joulukriittisyyteni haalenee vuosi vuodelta. Enää toivon, ettei kukaan joutuisi olemaan jouluna yksin, jollei sitä itse toivo. Jokainen tulkoon autuaaksi omalla joulullaan. Kuta pienempi ihminen, sitä suurempi joulu. Pieni tyttöni on oikea jouluromantikko.
Niin minäkin aion huomenna olla. Joulua!