Valko-Venäjän tilanteesta ei pidä vaieta

Eduskunnan Kansalaisinfo täyttyi tänään ääriään myöten, kun siellä järjestettiin Vihreiden kansanedustaja Pekka Haaviston johdolla tilaisuus Valko-Venäjän mielipidevankien puolesta.

Valko-Venäjällä on joulukuisten presidentinvaalien jälkeen ollut käynnissä vakava hyökkäys ihmisoikeuksia ja demokratiaa vastaan, poliittisen opposition ja kansalaisyhteiskunnan tukahduttamiseksi. Kirjoitin tilanteesta tiedotteessani vuodenvaihteessa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyä tilaisuudessa edustaneen Frank Johanssonin arvion mukaan pidätettynä on mielenosoitusten jälkeen ollut noin 700 ihmistä, joista noin 30 istuu edelleen vankilassa. Heistä 5 oli opposition presidenttiehdokkaina. Pidätettyjä uhkaa 15 vuoden vankilatuomio mielenosoituksen lietsonnasta. Pidätetyn ja pahoinpidellyn oppositioehdokas Vladimir Neklyaevin tytär Eva Neklyaeva kertoi, että hänen isäänsä uhkaa syyte myös vallankumouksen yrityksestä, josta rangaistuksena on kuolemantuomio.

Eva Neklyaeva korosti, että joulukuinen mielenosoitus oli vain alkua Valko-Venäjän poliittisen johdon masinoimalle terrori- ja pelottelukampanjalle. Riippumattomien järjestöjen ja lehdistön tiloihin kohdistuvat etsinnät ovat vain lisääntyneet. Kymmeniä tuhansia kansalaisia on viety kuulusteltaviksi olemattomin perustein, myös alaikäisiä ilman vanhempien lupaa.

Aleksander Lukashenkan todellisen kannatuksen arvellaan olevan vain 30-50 prosentin luokkaa. Hänen hallintonsa toimet eivät kestäisi tarkastelua, johon ne joutuisivat, jos maan poliittinen järjestelmä avautuisi ja demokratisoituisi. Tämän arveltiin useissa puheenvuoroissa olevan syynä siihen, että Lukashenka on ryhtynyt niin voimakkaisiin toimiin opposition tukahduttamiseksi.

Länsi, mukaan lukien EU, on vaikeassa tilanteessa. Jos se katkaisee kaikki suhteensa Lukashenkaan ja toimeenpanee erilaisia sanktioita, se eristää Valko-Venäjän ja jättää sen kansan oman onnensa nojaan. Jos taloudellinen ja poliittinen tuki lännestä loppuu, voi vain arvella, kenen liittolaiseksi Valko-Venäjä ajautuu. Todennäköisesti Kiinan tai Venezuelan kaltaisten itsevaltaisten maiden. Jos taas sanktioita ei toimeenpanna, osoitetaan hyväksyntää Lukashenkan toimille.

Kaikki keinot on käytettävä. EU-diplomaattien on käytettävä asemaansa rohkeasti ja osoitettava tukea ihmisoikeuksien puolustajille. EU-maiden hallitusten on käytettävä koko vaikutusvaltansa poliittisten vankien vapauttamiseksi. On Suomelta hieno ele, että olemme ilmaisseet olevamme valmiita vastaanottamaan Vladimir Neklyaevin ja tarjoamaan hänelle hoivaa ja turvaa, mikäli hän pääsisi vapaaksi.

Myös tavallisten kansalaisten panos on tärkeä. Kaikki voivat osoittaa solidaarisuuttaan valkovenäläisille esimerkiksi allekirjoittamalla vetoomuksen Amnestyn sivuilla. Tärkeintä on, että Valko-Venäjän tapahtumista ei vaieta.

Tagit: Demokratia Ihmisoikeudet Valko-Venäjä